LANGUAGE / SPRÅK
Engelsk version Swedish version


SUPPORTERS

Du har ej Flash installerat.

Information om cookiesVÄRLDENS FÖRSTA RALLYVÄRLDSMÄSTARE UTSEDD TILL HEDERSMEDLEM I WRADD

- BJÖRN WALDEGÅRD HYLLAR DEN UNIKA KAMPANJEN MOT RATTFYLLERI

Efter fyra dagars intensiv rallykörning med klassiska gamla bilar som Volvo PV, Saab 96 och världsmästarens eget ekipage – Porsche 911 Carrera – gick Midnattssolsrallyt idag, söndag, i mål i Stockholm. Högst på pallen stod passande nog exvärldsmästaren själv, Björn Waldegård. Samtidigt som han firades för sin insats i rallyt utsågs han också av Sveriges nuvarande VM-hopp, Daniel Carlsson, till hedersförare i kampanjen World RallyAgainst Drunk Driving (WRADD) mot rattfylleri. Den senare utnämningen var dock planerad sedan länge, och grundades på gamla meriter snarare än helgens storartade seger.

Björn Waldegård, född 1943, är en av rallysportens absolut största namn genom tiderna. År 1979 kördes rally-VMs förarmästerskap för första gången någonsin – och då liksom idag var det Björn som drog längsta strået. Sedan första rallystarten någonsin år 1965 har han hunnit med att köra för 14 olika bilmärken i 55 länder. Totalt har han 19 segrar i VM-rallyn, bland dem de klassiska tävlingarna Safarirallyt, RAC-rallyt, Monte Carlo-rallyt och vårt eget svenska VM-rally.

Med ovanstående meritlista i bakhuvudet är det inte svårt att förstå varför Björn – kanske bättre än någon annan – passar som hedersförare i kampanjen World Rally Against Drunk Driving. Kampanjen är en världssamling mot rattfylleri initierad av rallyföraren Daniel Carlsson. Daniel berättar själv:

- Som den förste världsmästaren, en av de stora rallylegenderna och än idag en flitig aktör inom rallysporten, bland annat som expertkommentator i Eurosport, kändes det självklart att utse Björn till hedersförare i WRADD i samband med Midnattssolsrallyt. Jag vet att Björn brinner för idén och är övertygad om att hans deltagande tillför vår kamp mot rattfylleriet mycket.

Björn själv var lika nöjd som Daniel då han på podiet fick ta emot utmärkelsen som hedersförare:

- Att få vara en av WRADDs hedersförare är en stor ära. Hela WRADD-kampanjen är ett mycket positivt och bra initiativ av Daniel och jag hoppas verkligen att han får den plats han förtjänar i rally-VM tack vare detta.

World Rally Against Drunk Driving initierades av rallyföraren Daniel Carlsson inför rally-VM-säsongen 2006. Kampanjens mål är att bekämpa det jättelika samhällsproblemet med rattfylleri, i Sverige såväl som över hela världen. Ett av sätten detta görs på är genom ambassadörer, "Hedersförare", som utses för att sprida budskapet vidare. De tidigare hedersförare som utsetts är Henning Solberg (Norge), Manfred Stohl (Österrike) samt Armindo Araujo (Portugal).
Av:

Publicerad:
2007-07-01 21:21