LANGUAGE / SPRÅK
Engelsk version Swedish version


SUPPORTERS

Du har ej Flash installerat.

Information om cookies

Favoriterna föll i Japan

Inför det japanska VM-rallyt var det som upplagt för fajt mellan VM-favoriterna Marcus Grönholm och Sebastien Loeb, med bara tre tävlingar kvar att köra av säsongen. Redan på fredagen rasade dock förväntningarna då Grönholm fick kasta in handduken efter en avåkning. Men det var bara början...

Den som trodde att VM-serien var nästan avgjord efter fredagens etapp fick bita i det sura äpplet redan på lördagen. En bit in på dag två så gör Loebs kartläsare, Daniel Elena, ett misstag. Dagen slutar vid sidan av vägen och plötsligt står rallyt utan de två ständiga favoriterna.

Efter rallyts slut stod det klart att Mikko Hirvonen vunnit rallyt, 37.4s före Dani Sordo. Trean, Henning Solberg, var mäktiga 4min33.7s efter - ett avstånd som påminner om det som brukar vara mellan andra- och tredjeplatsen de gånger som Loeb och Grönholm fajtas om tätplatserna.

För tabellen i förar-VM innebär helgens resultat naturligtvis att de intressantaste positionerna, ettan och tvåan, är oförändrade. Varken Grönholm eller Loeb tog poäng i rallyt och de ligger därmed kvar på 104 resp. 100 poäng.

Även i fabriksmästerskapet är de främsta positionerna relativt oförändrade, detta eftersom Ford ju endast knep två poäng mer än Citroen. Mest uppseendeväckande är nog att Stobart-teamet med sina 71 poäng endast ligger två ynka poäng bakom fullfabriksteamet Subaru.

Av rally-VM återstår två tävlingar, nämligen asfalttävlingen Rally Ireland (16-18 nov) och Wales Rally GB (30 nov-2 dec). Den förstnämnde kan bli spännande, eftersom tävlingen är en av VM-tabellens nykomlingar och ett nytt inslag för de flesta fabriksförarna. Underlaget är asfalt, men Daniels erfarenheter efter att ha tävlat där förra året gör gällande att förhållandena skiljer sig markant från övriga asfalttävlingar i VM-tabellen:

- Vägarna på Irland är smala och mycket guppiga med växlingar som gör det oerhört svårtkört. Dessutom är förhållandena ofta regniga, dimmiga och svåra vilket gör hela tävlingen förrädisk. Att vara bra på andra asfaltrallyn är naturligtvis en fördel, men absolut ingen garanti för att man ska göra bra ifrån sig på Irland, säger Daniel.

Tyvärr finns i dagsläget inga konkreta nyheter om Daniels kommande rallysäsong. Självklart sker dock ett intensivt arbete med ambition att kunna presentera en bra satsning för 2008. Så snart det händer något läser Ni det här på webbplatsen, där vi även kommer att fortsätta bevaka upplösningen av rally-VM 2007.
Av:

Publicerad:
2007-10-28 20:17