LANGUAGE / SPRÅK
Engelsk version Swedish version


SUPPORTERS

Du har ej Flash installerat.

Information om cookiesLoeb världsmästare för fjärde året i rad – Daniels snittpoäng imponerar

Få rallyfans förvånas över att Sebastien Loeb kunde säkra sin fjärde raka VM-titel framför rivalen Marcus Grönholm vid helgens Wales Rally GB. Nyheten för i år var dock att Loeb var tvungen att kämpa ända in i sista tävlingen – något den suveräne fransmannen sluppit de senaste åren. Daniels säsong präglades av konstiga förutsättningar, men ändå tar han i snitt imponerade tre poäng per tävling och slår med det många meriterade namn.

Loeb inledde som väntat 2007 års säsong med seger i Monte Carlo. I Svenska Rallyt fick han se sig slagen av Grönholm, som ännu en gång segrade i sitt favoritrally, innan Loeb sensationellt nog gick poänglös från Rally Norway efter att ha tillbringat 8 minuter i snön på olympisk mark i Lillehammer. Därefter följde en rad segrar i Mexico, Portugal och Argentina innan Loeb återigen gick poänglös – denna gång i Italiens VM-rally där Loeb fick tekniska problem. Resterande delen av säsongen har Loeb fått nöja sig med andra och tredjeplatser i VM-seriens grusrallyn – undantaget Japan där fransmannen bröt dubbelt efter både avåkning och tekniska problem. Det – med fransmannens mått – dåliga resultatet på grus uppvägs dock med råge av hans noteringar på asfalt. Av fyra rena asfalttävlingar under säsongen har Loeb vunnit samtliga – något som gör honom till VM-segrare ännu ett år med 116 VM-poäng.

Två i VM-tabellen kommer rivalen Marcus Grönholm (112 poäng), tätt följd av teamkollegan Mikko Hirvonen (99 poäng). Att den unge finnen lyckats ta sig så långt upp tyder på att utvecklingen i rally-VM är positiv och indikerar att 2008 års säsong har alla förutsättningar att bli en rysare trots att Grönholm annonserat att han kommer att sluta – eller åtminstone inte delta i alla säsongens tävlingar.

Daniel avbröt säsongen i samband med Rally Italien, eftersom olika förutsättningar gjorde en fortsatt satsning ohållbar. Planen var att eventuellt komma tillbaka i under säsongen, men en tveksam diskning från Internationella Bilsportförbundet satte punkt för de planerna. Ändå slutar Daniel på fjortonde plats i 2007 års VM-tabell med totalt 9 VM-poäng, vilket ger ett snitt på 3,00 poäng per tävling. Detta snitt placerar honom före många rutinerade förare som fått chans att köra hela säsongen och vänja sig vid bilen, inklusive starka namn som Petter Solberg (2,94), Henning Solberg (2,12), Chris Atkinson (1,94), Jari-Matti Latvala (1,88) m.fl. Att den insats Daniel gjort under året varit stark med hänsyn till förutsättningarna understryks av att teamkamraten Manfred Stohl inte lyckades ta sig om Daniel i tabellen förrän i Japan, säsongens 14:e tävling.

Själv är Daniel både nöjd och missnöjd:

- Jag är oerhört nöjd med att ha nått nio poäng på endast tre tävlingar, trots minimala möjligheter att testa och förbereda mig. Mindre nöjd är jag med att de förutsättningar som präglat säsongen inte alls varit optimala. Detta fick till följd att vi till sist la satsningen på is och blev – i mitt och många andras tycke – felaktigt diskvalificerade. Allt det är dock historia nu och vi lägger all energi på framtiden. Jag har ägnat hela sommaren och hösten åt att utveckla World Rally Against Drunk Driving och våra koncept som helhet – och hoppas på att få till en långsiktig och bra satsning både i rally-VM och mot rattfylleriet. Vad våra planer slutar i är för tidigt att säga, men vi för just nu diskussioner som kan vara mycket intressanta för framtiden – inte minst långsiktigt.

VM-säsongen 2008 inleds den 24-27 januari med klassiska Rally Monte-Carlo innan hemmarallyt, Uddeholm Swedish Rally, drar igång i Karlstad den 8 februari.

Bilden: Daniel i full aktion under årets Uddeholm Swedish Rally. Tack vare den starka insatsen där och i Norge samt Portugal har Daniel placerat sig på ett imponerande poängsnitt i VM-tabellen.
Av:

Publicerad:
2007-12-03 19:49
Uppdaterad:
2007-12-03 20:01